Elmalı


Elmalı Mahallesi; Tekirdağ iline 70 km, Malkara-Şarköy kavşağından sonra 25 km, Malkara ilçesine ise 18 km uzaklıktadır. Mahallenin hane sayısı 120, nüfusu 435’tir. Mahalleden Ezberli, Kaynarca, Hamamkaya olmak üzere üç ayrı dere geçmekte ve Saroz Körfezi’ne dökülmektedir.

Köyün şimdiki yerleşim yerine yakın bir tepe üzerinde kale varmış. Türkler, Rumeli’ye ilk geçtiklerinde burada Rumlar yaşıyormuş. Türkler Trakya’da ilerlerken bu kaleyi almışlar ve kale için devamlı ‘’Almalı, almalı, burayı mutlaka almalıyız’’ diyorlarmış. Türklerin bu arzuları gerçekleşince kalenin yakınındaki köye Almalı adı verilmiştir. Ancak köyün adı daha sonra Elmalı olarak değiştirilmiştir.

Köyün yakınında tarihi kalıntılar vardır. Bu kale kalıntılarının içinden çıkarılmış büyük bir küp caminin yanına konmuştur.

Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlar. Ekilen tarım ürünlerinin aralarında buğday, ayçiçeği, arpa ve çavdar önde gelenleridir. Küçükbaş hayvan olarak koyun, keçi beslenmektedir. Süt ve besi hayvancılığı gelişmiştir. Üretilen günlük süt miktarı 2 ton civarındadır.

Nisan 2011'de Elmalı Köyü Gençlik ve Yardımlaşma Derneği adına Kaymakamlık AB Proje Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan "Elmalı Köyü, Eko Köy Olma Yolunda İlk Adım" projesi tanıtılmış ve bazı uygulamalar da yapılmıştır.

Doğa yürüyüşçülerinin uğrak noktalarındandır. Kuştepe ve Panayır tepe mevkilerinden Saroz Körfezi ve Çanakkale Boğazı izlenebilmektedir. Göl kralı mevkiinde her yıl mayıs ayının 2. haftasında dallık şenlikleri düzenlenmektedir.

NOT: Mahallemizi ziyarete etmek istediğiniz zaman, mahalle muhtarımız HASAN ÇİNKO’yu 05325897264 numarasıyla arayabilirsiniz.